Глава 11

  • 1. О, коли б ви могли потерпіти трохи мого безумства! Ба ви мене й терпите.
  • 2. Я за вас ревную Божими ревнощами, бо я вас заручив одному лиш чоловікові, появив вас чистою дівою Христові.
  • 3. Але боюся, щоб, як змій був обманув Еву своїм підступом, так не попсувалися думки ваші, й ви не відхилилися від простоти й чистоти щодо Христа.
  • 4. Бо коли б хтось прийшов і проповідував іншого Ісуса, не того, що його ми вам проповідували, або якби ви прийняли іншого Духа, якого ви не прийняли, або іншу Євангелію, якої ви не одержали, - ви б радо терпіли.
  • 5. Однак, гадаю, що я нічим не нижчий від тих «архиапостолів»!
  • 6. Хоч я і неук словом, але не знанням, як ми вам перед усіма та в усьому показали.
  • 7. Невже я допустився гріха, смиряючи себе самого, щоб вас піднести вгору, - вам бо проповідував даром Євангелію Божу?
  • 8. Інші Церкви я оббирав, беручи від них плату, щоб вам служити.
  • 9. І коли був у вас і терпів нестачу, я не був тягарем нікому, бо мені у моїй нестачі допомогли брати, що прийшли з Македонії. У всьому я вважав на себе, щоб вам не бути тягарем, і вважатиму й далі.
  • 10. Як істина Христова, що в мені, - цієї похвали ніхто в мене не відніме у сторонах ахайських!
  • 11. Чому? Хіба я не люблю вас? Бог те знає.
  • 12. А що роблю, те робитиму й далі, щоб узяти всякий привід у тих, які приводу шукають, щоб вони були схожими на нас у тому, чим хваляться.
  • 13. Оті бо - то апостоли неправдиві, робітники лукаві, що вдають апостолів Христових.
  • 14. Воно й не диво: сам бо сатана вдає з себе ангела світла.
  • 15. Нічого, отже, надзвичайного в тому, коли і його слуги вдають із себе слуг праведности. Кінець їхній буде за ділами їхніми.
  • 16. Знову кажу: Нехай ніхто мене не вважає за безумного! А як ні, то прийміть мене за безумного, щоб і я міг трохи похвалитися.
  • 17. Що я кажу, кажу те не в Господі, але немов у безумстві, що дає мені відваги хвалитися.
  • 18. Тому що багато інших хваляться з тілесних спонук, то і я буду хвалитися,
  • 19. бо ви радо терпите безумних, самі такі розумні!
  • 20. Ви терпите, коли вас хтось неволить, коли хтось об'їдає, коли хтось обдирає, коли хтось ставиться до вас ізгорда, коли хтось б'є вас в обличчя!
  • 21. На сором кажу це, які то слабкі ми виявилися. Та в чому б там хто не виявляв сміливости, - говорю мов безумний! - я також можу її виявити.
  • 22. Вони євреї? Я теж! Вони ізраїльтяни? Я теж! Потомки Авраама? Я теж!
  • 23. Слуги Христові? Говорю неначе нерозумний: Я більш від них. Куди більше в працях, куди більше в тюрмах, під ударами надмірно, у смертельних небезпеках часто.
  • 24. Від юдеїв я прийняв п'ять раз по сорок (ударів) без одного;
  • 25. тричі киями мене бито, раз каменовано, тричі корабель зо мною розбивався; день і ніч перебув я у безодні.
  • 26. У подорожах часто, у річкових небезпеках, у небезпеках від розбійників, у небезпеках від земляків, у небезпеках від поган, у небезпеках у місті, у небезпеках у пустині, у небезпеках на морі, у небезпеках від братів неправдивих;
  • 27. у праці та втомі, в недосипаннях часто, у голоді та спразі, часто в постах, у холоді й наготі!
  • 28. Крім інших випадків, моя щоденна настирлива думка - журба про всі Церкви!
  • 29. Хтось слабкий, а я не слабкий? Хтось спокушається, а я не розпалююся?
  • 30. Коли ж треба хвалитися, то я моєю неміччю буду хвалитись.
  • 31. Бог і Отець Господа Ісуса, - благословен вовіки! - знає, що я не говорю неправди.
  • 32. В Дамаску правитель царя Арети стеріг місто дамащан, щоб мене схопити;
  • 33. та мене спущено віконцем у коші з муру, і я втік з його рук.