Глава 9

  • 1. Хіба я не вільний? Хіба я не апостол? Хіба я не бачив нашого Господа Ісуса Христа? Хіба ви не є моїм ділом в Господі?
  • 2. Коли я не апостол для інших, то для вас я апостол; бо ви є печаттю мого апостольства в Господі.
  • 3. Ось моя відповідь тим, що судять мене.
  • 4. Чи не маємо права їсти і пити?
  • 5. Чи не маємо права водити з собою сестру, дружину, як і інші апостоли, як брати Господні, як Кифа?
  • 6. Хіба я сам і Варнава не маємо права не працювати?
  • 7. Хто з вояків служить за свій кошт? Хто садить виноград - і не їсть його плоду? Або хто пасе отару, - і не споживає молока з отари?
  • 8. Чи я по-людському це кажу? Хіба закон не каже про це?
  • 9. Бо в законі Мойсея написано: Не зав'язуй рота волові, що молотить. Хіба Бог журиться про волів?
  • 10. А може, це він для нас так говорить? Так, задля нас це написано; бо хто оре, повинен орати з надією; і молотник повинен молотити з надією, що дістане те, на що сподівається.
  • 11. Якщо ми вам посіяли духовне, чи велика то річ, коли ми пожнемо ваше тілесне?
  • 12. Якщо інші над вами мають владу, то тим більше ми. Але ми не скористалися цим правом, а все терпимо, щоб у чомусь не зашкодити благій вістці Христовій.
  • 13. Хіба ви не знаєте, що ті, що працюють у святому, харчуються із святилища; а ті, що служать при вівтарі, мають частку з вівтаря.
  • 14. Так і Господь приписав тим, що проповідують Євангелію, жити з благовістя.
  • 15. Але я зовсім не скористався цим. І написав я про це не для того, щоб так було для мене; краще мені вмерти, ніж щоб хто знівечив мою похвалу!
  • 16. Бо якщо я звіщаю Євангелію, то нема чим мені хвалитися - це мій обов'язок. І горе мені, якщо не благовіститиму.
  • 17. Якщо я це чиню добровільно, я маю винагороду; якщо недобровільно, мені доручено службу.
  • 18. Яка ж моя винагорода? А та, що проповідуючи Євангелію, я безкорисливо викладав благовістя, не користав із свого права благовістити.
  • 19. Будучи вільним від усіх, я себе підкорив усім, щоб багатьох здобути.
  • 20. Я був для юдеїв юдеєм, щоб юдеїв здобути. Тим, що під законом, (був) як той, що під законом, хоч насправді під законом не був, - щоб здобути тих, що під законом.
  • 21. Тим, що без закону, (був) як той, що без закону, - хоч не був без Божого закону, а (перебував) під законом Христа, - щоб здобути тих, що без закону.
  • 22. Став я для немічних, як той немічний, - щоб немічних здобути. Для всіх я став всім, щоб спасти також деяких.
  • 23. Усе (це) я роблю задля Євангелії, щоб стати її спільником.
  • 24. Хіба не знаєте, що ті, що біжать на перегонах, - вони всі біжать, але нагороду одержує один? Тож біжіть, щоб і ви (її) здобули!
  • 25. Кожний, хто змагається, стримується від усього. Вони - щоб одержати тлінний вінець, ми - щоб нетлінний.
  • 26. Тому я біжу не навмання і борюся не так, щоб тільки бити повітря.
  • 27. Я приневолюю і приборкую моє тіло, щоб проповідуючи іншим, не стати самому негідним.