Глава 5

  • 1. Отже, виправдавшись вірою, маємо мир з Богом через нашого Господа Ісуса Христа,
  • 2. через якого ми вірою одержали доступ до тієї ласки, в якій перебуваємо і хвалимося надією на Божу славу.
  • 3. І не лише нею, а й хвалимося в терпіннях, знаючи, що терпіння виховує терпеливість,
  • 4. а терпеливість - досвід, а досвід - надію.
  • 5. Надія ж не засоромлює, бо Божа любов вилилася в наші серця Святим Духом, який нам даний.
  • 6. Бо Христос, як ми ще були немічні, свого часу помер за нечестивих.
  • 7. Ледве хто вмирає за праведника; хіба, може, хтось за добродійника відважиться померти.
  • 8. Бог же виказує свою любов до нас тим, що Христос за нас помер, ще як ми були грішниками.
  • 9. Тим більше нині, виправдані його кров'ю, врятуємося від гніву - через нього.
  • 10. Коли ще будучи ворогами, ми примирилися з Богом смертю його Сина, тим більше після примирення спасемося його життям.
  • 11. І не тільки це, але й хвалимося Богом нашим Господом Ісусом Христом, через якого ми нині одержали примирення.
  • 12. Як через одну людину гріх увійшов у світ, а з гріхом - смерть, так в усіх людей увійшла смерть, бо всі згрішили.
  • 13. Гріх був у світі й до закону, але гріх не ставився в провину, коли не було закону.
  • 14. Та смерть панувала від Адама й аж до Мойсея і над тими, що не згрішили подібно до переступу Адама, котрий є образом майбутнього.
  • 15. Але дар не такий, як гріх. Бо якщо через переступ одного багато померло, то наскільки більше Божої ласки і дарів - ласкою однієї людини, Ісуса Христа, - щедро вилилося на багатьох.
  • 16. І дар не такий, як осуд за того одного, що згрішив. Бо за переступ одного - засуд; а дар - для виправдання від багатьох гріхів.
  • 17. Бо коли за переступ одного смерть запанувала через одного, то тим більше ті, що приймають щедроту ласки і дар справедливости, запанують у житті через одного Ісуса Христа.
  • 18. Як через гріх одного на всіх людей прийшов осуд, так і виправданням одного на всіх людей прийшло виправдання для життя.
  • 19. Бо як непослухом однієї людини багато хто стали грішними, так і послухом однієї людини багато хто стануть праведниками.
  • 20. Закон увійшов, щоб помножився гріх. А де помножився гріх, там зарясніла ласка.
  • 21. Як гріх панував через смерть, так і ласка запанувала через справедливість - для вічного життя через нашого Господа Ісуса Христа.