Глава 1

< предыдущая глава   следующая глава >
Глава 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
  • 1. Спочатку було слово, і слово було в Бога, і слово було Богом.
  • 2. Воно було споконвіку в Бога.
  • 3. Через нього все постало; а без нього не постало нічого з того, що постало.
  • 4. У ньому було життя - і життя було світлом для людей,
  • 5. а світло світить у темряві, і темрява його не огорнула.
  • 6. З'явився чоловік, посланий від Бога; ім'я йому - Іван.
  • 7. Він прийшов для свідчення, - щоб свідчити про світло, щоб усі повірили через нього.
  • 8. Не був він світлом, а тільки щоб свідчити про світло.
  • 9. Правдивим світлом був той, хто освітлює кожну людину, що приходить на світ.
  • 10. У світі був, і світ через нього постав, але світ його не пізнав.
  • 11. До своїх прийшов - і свої його не прийняли.
  • 12. А тим, які прийняли його, дав владу стати Божими дітьми, тим, які вірять у його ім'я.
  • 13. Вони не народилися ні з крови, ні з тілесного бажання, ані з бажання чоловіка, - але від Бога.
  • 14. І слово стало тілом, і замешкало між нами, і ми бачили славу його, славу як єдинородного від Батька, сповненого ласки й правди.
  • 15. Іван свідчить про нього, закликаючи і кажучи: Він той, про кого я говорив, що він іде за мною й переді мною був, бо був раніше від мене.
  • 16. Бо з його повноти ми всі одержали ласку за ласкою.
  • 17. Бо закон даний був через Мойсея, а ласка й правда прийшли через Ісуса Христа.
  • 18. Бога ніхто ніколи не бачив; але єдинородний Бог, який є в лоні Батька, - він визнав.
  • 19. Це - свідчення Івана, коли юдеї з Єрусалима послали до нього священиків і левитів, щоб запитати його: Хто ти є?
  • 20. І визнав, не зрікся, визнав: Я - не Христос.
  • 21. І запитали його: То хто ж ти? Чи не Ілля? Відповів: Ні. Чи ти пророк? Відповів: Ні.
  • 22. Сказали йому: Хто ж ти такий? Щоб дали ми відповідь тим, які послали нас. Що скажеш про себе самого?
  • 23. Відповів: Я голос того, що волає в пустині: Рівняйте дорогу Господеві, - як ото сказав був пророк Ісая.
  • 24. Були й послані від фарисеїв.
  • 25. Запитали його, і сказали йому: Чому хрестиш, коли ти не Христос, не Ілля і не пророк?
  • 26. Іван відповів їм, кажучи: Я хрещу водою, але серед вас стоїть той, кого ви не знаєте,
  • 27. який іде за мною, [але був ще до мене,] - я йому не гідний розв'язати ремінця на взутті.
  • 28. Це сталося у Витанії, на другім боці Йордану, де Іван хрестив.
  • 29. Наступного дня він бачить Ісуса, який іде до нього, і каже: Ось ягня Боже, що бере на себе гріх світу.
  • 30. Це той, про кого я казав, що за мною йде чоловік, який був ще до мене, був раніше від мене.
  • 31. Я не знав його, але я прийшов хрестити водою, щоб він з'явився Ізраїлеві.
  • 32. І засвідчив Іван, промовляючи: Бачив я Духа, що сходив, мов голуб із неба, і який зостався на ньому.
  • 33. Я не знав його, але той, хто послав мене хрестити водою, сказав мені: Над ким побачиш Духа, що сходить і перебуває над ним, - той є тим, хто хрестить Духом Святим.
  • 34. Так я побачив і засвідчив, що він і є Божим Сином.
  • 35. Наступного дня знову стояв Іван з двома своїми учнями.
  • 36. Побачивши Ісуса, що йшов, промовив: Ось Боже ягня.
  • 37. І почули це обидва його учні, як він казав - і пішли за Ісусом.
  • 38. Ісус же, обернувшись і побачивши, що вони за ним ідуть, каже їм: Чого шукаєте? Вони сказали йому: Равві, - що в перекладі означає Учителю, - де ти живеш?
  • 39. Каже їм: Ходіть і побачите. Прийшли й побачили, де він жив, побули в нього той день;
  • 40. було це близько десятої години. Андрій, брат Симона - Петра, був одним із двох, які почули це від Івана і які пішли за ним.
  • 41. Він розшукав спочатку свого брата Симона й каже йому: Ми знайшли Месію - тобто в перекладі - Христа.
  • 42. Привів він його до Ісуса. Ісус, поглянувши на нього, сказав: Ти Симон, син Івана; ти назвешся Кифою, - тобто в перекладі Петром каменем.
  • 43. Наступного дня забажав він піти в Галилею; знайшов там Пилипа та й каже йому Ісус: Ходи за мною.
  • 44. Пилип був з Витсаїди, з міста Андрія і Петра.
  • 45. Знаходить Пилип Натанаїла й каже йому: Ми знайшли того, про кого Мойсей у законі написав і пророки, - Ісуса, Йосипового сина з Назарета.
  • 46. Сказав йому Натанаїл: Чи може бути щось доброго з Назарета? Каже йому Пилип: Прийди й подивися.
  • 47. Побачив Ісус Натанаїла, який ішов до нього, і каже про нього: Ось справжній ізраїльтянин, який не має в собі підступности.
  • 48. Каже йому Натанаїл: Звідки мене знаєш? Відповів Ісус і сказав йому: Ще до того, як закликав тебе Пилип, я бачив тебе, як ти був під смоковницею.
  • 49. Відповів Натанаїл [і сказав] йому: Равві, ти Син Божий, ти Цар Ізраїлю.
  • 50. Відповів Ісус і сказав йому: Ти повірив тому, що я сказав тобі, що побачив тебе під смоковницею? Ще більше від цього побачиш!
  • 51. І каже йому: Щиру правду, щиро кажу вам: [відтепер] побачите відкрите небо, Божих ангелів, які підносяться і опускаються над Людським Сином.